14.3 C
Amsterdam
dinsdag, juni 18, 2024

Met deze 3 stappen is je computer of laptop weer als nieuw

- Advertisement -

Met deze 3 stappen is je computer of laptop weer als nieuw en heb je weer een goed werkende machine. Het probleem van een traag werkende laptop is eigenlijk heel eenvoudig op te lossen. Een computer bestaat eigenlijk uit een paar primaire onderdelen. Denk hierbij aan de processor, werkgeheugen (RAM), Hard-Drive(HDD). Hoewel er meerdere onderdelen in een computer kunnen leiden tot slechte performance zijn toch deze welkbekende 3 hardware items hoogstwaarschijnlijk het probleem.

3 stappen een nieuwe laptop

Maar hoe onderzoek je waar het probleem nou zit? Let op! We bespreken niet de eventuele software matige problemen die op een computer kunnen zijn waardoor het traag is geworden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld installatiefouten in software of het eigen besturingssysteem(Microsoft Windows), virussen of malware.

Maak kennis met Windows Taakbeheer

Windows Taakbeheer (Task Manager) is een onderdeel van Microsoft Windows dat aangeeft geeft welke programma’s, processen en diensten actief zijn. Het bijzondere wat je met dit stukje software kan controleren is wat je laptop aan het verwerken is op het moment dat de performance niet goed is. Met ander woorden: Wat ben je aan het doen? En waarom is mijn PC nu traag aan het doen? Een deel van het antwoord kan je vinden met Windows Taakbeheer.

Bij het tweede tabblad Prestaties(Performance in het Engels) zie je een real-time overzicht van de activiteit op de computer. Analyseer en gebruik de data en grafieken om vast te stellen welke van de 3 cruciale processen(CPU, RAM, HDD) in de computer maximaal wordt belast. Afhankelijk van het resultaat kan het wellicht nodig zijn om te investeren in meer werkgeheugen(RAM) in de computer. Het upgraden van een processor is vaak minder gemakkelijker om uit te voeren en minder noodzakelijk. De processor wordt namelijk niet constant maximaal belast en is meestal niet direct de eerst bottleneck bij problemen met een trage machine. Uit ervaring gaat het toch vaak om het volgende probleem: de voornaamste reden voor problemen met een verouderde machine is wellicht een slecht functionerende hard disk drive (HDD). De drive is oud en is aan vervanging toe.

TIP: Upgrade de harde schijf(HD) direct naar een snelle Solid State Drive(SSD)

Er moet wellicht een nieuwe harde schijf worden geïnstalleerd in de computer of laptop. In het onderstaande schema zie je een vergelijking hoe een Solid State Drive (SSD) performance is in vergelijking met hard disk drive(HDD). SSD Zijn 5-10x sneller. Ja je leest het goed, niet 2x zo snel maar meervoudig sneller!

Met andere woorden: de machine zal na de upgrade van de harde schijf naar een SSD weer vliegen als een Concorde on steroids. In conclusie: Heeft de computer of laptop ooit snel gewerkt? Dan kan dit ook worden gefixt. Neem de juiste stappen om een diagnose te stellen. Computers en laptops kunnen in werkelijkheid veel langer mee. Het kost soms alleen een kleine investeringen voor upgrades. Het compleet vervangen van de computer of laptop is zonde en vaak niet de oplossing. TIP: Probeer verkoopadviseurs te vermijden die alleen gericht zijn op het verkopen van nieuwe producten in plaats van te helpen meedenken in oplossingen. Met deze 3 stappen is je computer of laptop weer als nieuw en heb je weer een goed werkende machine.

- Advertisement -
Latest news
- Advertisement -
Related news
- Advertisement -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in