20.5 C
Amsterdam
donderdag, juli 18, 2024

Waarom Is Keti Koti Dit Jaar Anders?

- Advertisement -

Waarom Is Keti Koti dit jaar anders dan de jaren hiervoor? Anders, hoor ik je denken?! Wat is er nou anders, en voor wie dan? Keti-Koti is een Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De Nederlandse betekenis betekend letterlijk “Ketenen Gebroken”. Sinds 1 juli 1963 schaft het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Sinds toen vieren we elk jaar op 1 juli Keti Koti. Dit jaar vier ik niets!

Waarom is Keti Koti dit jaar anders voor mij? Ik voel namelijk geen vrijheid! Dat is in het kort hoe ik me vandaag op zo’n belangrijke dag voel. Nee we gaan de problemen van deze wereld niet op ons eigen bord gooien. Maar de huidige ontwikkelingen op deze blauwe druppel die we planeet “Aarde” noemen heeft toch mijn aandacht! 

Dit jaar vier ik niets!

We springen van de ene crisis naar de andere. Hou jij het nog bij?

De Coronacrisis, het stikstof probleem, Putin en zijn oorlog, Afrika heeft nog steeds honger.

De volkskrant brengt mijn gevoel wellicht beter onder woorden. “Keti Koti, de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, moet een nationale feestdag worden, met aanwezigheid van de koning. Te beginnen in 2023, precies 150 jaar nadat de slavernij feitelijk ten einde kwam. Dat oppert Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.”

Op een dag zoals deze zouden we vrijheid moeten vieren. De vrijheid waar mijn voorouders voor hebben gestreden en het leven voor hebben gegeven. Maar ik zeg je eerlijk dit jaar is mijn gevoel op deze dag anders, ik voel het niet!

- Advertisement -
Latest news
- Advertisement -
Related news
- Advertisement -

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in