5 producten die je in elke Surinaamse keuken terug kan vinden

0
1218

5 producten die je in elke Surinaamse keuken terug kan vinden. De Surinaamse keuken kent veel verschillende invloeden. Wat maakt de Surinaamse keuken nou zo bijzonder is de verschillende werelddelen die daar samen bij elkaar komen. Denk bijvoorbeeld aan de grote Hindoestaanse keuken maar ook de Afrikaanse keuken, de Javaanse keuken en de Chinese keuken. Al deze geweldige recepten en smaken komen tot stand door gebruik te maken van geweldige producten en hulpmiddelen. Dit is een lijst van 5 producten of hulpmiddelen die je zeker terug kan vinden in elke Surinaamse keuken. 

1. De blokjes goud van Maggie

Na zout en zwarte peper is het maggieblokje (bouillonblokje) het meest toegevoegde product in Surinaamse gerechten. Maggie kent een decennia lange geschiedenis. Het welbekende vierkante blokje is in 1908 voor het eerst op de markt gebracht. 

De Maggifabriek was een fabriek van Maggi’s Producten Maatschappij NV die 60 jaar gevestigd was aan de Haarlemmerweg 317-321 ter hoogte van de Van Slingelandtstraat in Amsterdam-West. Maar helaas wordt sinds 2005 het blokje niet meer in Nederland gemaakt. De unieke eigenschappen van dit blokje geeft je eten extra diepgang en smaak. Het is logisch dat een dergelijk oud product het heeft kunnen halen om in elke Surinaamse keukenkast aanwezig te zijn. Over smaak valt niet te twisten.  

2. Het meest botte keukenmesje van de straat

Goed gereedschap is het halve werk maar in de Surinaamse gemeenschap hanteren we andere criteria voor het behouden of weggooien van keukengerei. Zo is een bot mes een vast gegeven in elke Surinaamse keuken. Vergis je niet om zonder toestemming een ogenschijnlijk bot mes weg te willen gooien.

Waarom Surinamers zijn koning in het bewaren van elk mes? Vooral een mes met emotionele of relationele waarde. Wellicht is het mes niet geschikt om een mooi rood tomaatje fijn te snijden maar voor elke klus bestaat er binnen de Surinaamse keuken het juiste bijpassend bot mes. Het snijden van groente wordt meestal vanuit de hand gedaan. Een te scherp mes zou betekenen dat de huid te veel zou worden ingesneden. Daarom is een niet al te scherp mes of bot mes bijzonder ideaal om snel vanuit de hand (bij het niet gebruiken van een snijplank) je groente(s) op maat te snijden. Ja een bot mes is onmiskenbaar altijd terug te vinden in de linker of rechter lade in het keukenblok.

3. Het leven heeft geen zin zonder peper Madame Jeanette is de naam

Vuur op je tong. Een verhoogde hartslag en vervolgens gedachten van spijt over je levensbeslissingen. Maar het resultaat is een tevreden glimlach want je eten heeft een extra overheerlijke smaak. En niet zomaar smaak nee het lijkt of je in tongen spreekt en het vuur letterlijk uit je mond wordt gespuugd. Van de 5 producten die je in elke Surinaamse keuken terug kan vinden is dit mijn persoonlijke favoriet.

Het toevoegen van peper(s) in Surinaamse gerechten gaat net zo goed samen als een masala vlek op je nieuwe witte bloes. De meest populaire peper die in de Surinaamse keuken wordt gebruikt is de Madame Jeanette en de Adjuma. Beide vallen on de Habanero pepers (Capsicum chinense). Waarom deze peper zo populair is waarschijnlijk omdat deze peper vrij hoog staat op de schaal van scoville.

4. Het luciferstokje want de elektrische ontsteking is defect

Lang leven de moderne keuken waar alle apparaten netjes zijn ingebouwd en de afwerking nog netter is dan de haarlijn van Daniel Craig. Maar wie kan er nou rekenen op de elektrische ontsteking van je gasfornuis. Het lijkt of het eerste wat kapot gaat aan een fornuis is de ingebouwde ontsteking. Maar ontspan! Elk Surinaams huishouden heeft minimaal 1 doosje luciferstokjes in huis. Is het niet voor het aansteken van het fornuis of de oven. Maar gebruikt wordt dit ijverig stokje zeker. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken deze stokjes voor het aansteken van rituele kaarsen (van bijvoorbeeld Sisa Afiba) of wierrook. Een aansteker wordt al vrij snel buiten spel gezet. Kook je op gas en valt de stroom uit? Wees gerust en ga op zoek naar het dichtstbijzijnde Surinaams huishouden en vraag naar het “doosje van levensbelang”. Voorzichtig met de wind want deze houten stokjes hebben het snel koud.

5.  Die ovenschaal wat niet van jou is

Breng het terug! Einde artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in