Komt hoofdverdachte Desi Bouterse met de decembermoorden weg? Acht-decembermoorden of de decembermoorden. In de nacht van 7 op 8 december en op 9 december 1982 martelen en vermoorden het militaire regime vijftien tegenstanders van Desi Bouterse. Op die dagen zijn Zestien prominente Surinamers die het militaire regime van legerleider Desi Bouterse bekritiseerden van hun bed gelicht en overgebracht naar Fort Zeelandia om te worden gemarteld en uiteindelijk te worden gefusilleerd. De moorden zijn uitgevoerd door militairen die onder het bevel van legerleider Desi Bouterse stonden. Echter beweerde een getuige dat Bouterse twee van de gearresteerden, Daal en Rambocus, persoonlijk zou hebben gedood.
Eindelijk een excuses van Desi Bouterse
Bouterse biedt excuses aan voor de decembermoorden. Dit deed hij in maart 2007 op zondagmiddag tijdens een bijeenkomst van jongeren in het centrum van de Nationale Democratische Partij (NDP), waarvan hij voorzitter is. Hij deed dit in het kader van het verstrekken van informatie over de ‘revolutie’ die op 25 februari 1980 begon met een staatsgreep van de Groep van Zestien, die onder zijn leiding stond.
zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis
Bouterse heeft altijd zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden ontkent. Het parool schrijft hierover: “Hij gaf wel toe, zoals hij enkele jaren geleden al deed, dat hij politiek verantwoordelijk is voor de moord op vijftien van zijn tegenstanders, een ”zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis”.
Het juridisch proces en het verloop
Een slopend juridisch proces met de traagheid van een slak. Dit is het gevoel voor betrokkenen bij dit langlopende proces. Wanneer komt er gerechtigheid voor de nabestaanden. Vanaf 2007 vond een proces voor de Surinaamse krijgsraad plaats. Op 29 november 2019 werd hoofdverdachte Desi Bouterse tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Nog zes andere verdachten werden tot straffen van tien of vijftien jaar veroordeeld. Tegen geen van de veroordeelden werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Binnen de Surinaamse gemeenschap heerst ook veel verdeeldheid. “Dit is een probleem wat tot het verleden behoort”. Zeer geliefd is hij echt onder onder het volk. Zijn politieke partij is de Nationale Democratische Partij (NDP).
Desi Bouterse is één met volk
De NDP is opgericht op 4 juli 1987 te Paramaribo door Desi Bouterse. Tijdens de verkiezingen van 2020 is de partij veel zetels verloren. Ontdanks het verliezen van tien zetels had de partijd toch nog 16 zetels behaald. Het aantal zetels van de NDP is 31,3% van de 51 zetels in De Nationale Assemblée. Gemiddeld stemde 25% van Suriname voor de NDP.
Daarom moet men wel daadkracht hebben
Het grote draagvlak en de bijzondere macht die Desi Bouterse heeft in Suriname maakt dat velen denken dat het uitvoeren van een arrestatiebevel praktisch onmogelijk is. Het arrestatiebevel zal vanzelfsprekend eerst moeten worden gegeven. Op 29 november 2019 deed de Krijgsraad uitspraak. Tot twintig jaar cel is Desi Bouterse veroordeeld. Bouterse kondigde aan via zijn advocaat dat hij in verzet gaat en hoger beroep zal aantekenen. Komt hoofdverdachte Desi Bouterse met de decembermoorden weg?
Rechtszaak Bouterse vertraagd door coronabesmettingen in Suriname
Door de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in Suriname zijn voorlopig alle rechtszaken stopgezet. De nu zittende president van het Republiek Suriname is Chandrikapersad (Chan) Santokhi. Chan zit met een ingewikkeld dossier in zijn maag.